Pelvik taban, leğen (pelvis) kemiği ile kaslar ve bağlardan meydana gelen bütüncül bir yapıdır. Rahim, mesane ve rektuma destek oluşturur.
Pelvik tabanı oluşturan yapılar; leğen kemiğinin ön kısmı (pubis) ile omurganın son bölümü olan kuyruk sokumu kemiği arasında hamak görüntüsünü andıran kısımdır. Görevi, üzerinde duran organları taşımak ve yerinde durmasını sağlamaktır.
Bu kısımda bulunan idrar torbası, kalın bağırsak gibi organlardaki düz kaslar bizim kontrolümüz dışında, istemsiz sinir sistemiyle çalışır. Pelvik taban kasları ise istemli, kontrol edebildiğimiz kaslardır. Bu özelliğiyle üzerinde taşıdığı idrar torbası ve kalın bağırsak çıkış kısmının bilinçli kontrolünü sağlar.
Sonuç olarak, idrar ve bağırsak kontrolü ile cinsel yaşam açısından bu kasların işlevi çok önemlidir.
Pelvik taban kaslarının zayıflığı veya aşırı kasılması sonucu işlevsel bozukluklar ortaya çıkabilir.
Pelvik bölgedeki kas işlevlerini en etkin düzeyde çalıştırmayı amaçlayan bütüncül bir terapidir. Hasta eğitimi başlangıcı olmak üzere, pelvik taban kaslarını kuvvetlendirici ve uyum içinde çalışmasını sağlayan egzersizleri, manuel tedavi yöntemlerini içerir.
Pelvik taban bölgesine uygulanan manuel tedavinin amacı, kasları, bağları, fasya dokusunu, tendonları gevşetmek, uzatmak, hareketlendirmek ve ağrıyı azaltmaktır.
Haber, Duyuru, ve her türlü gelişmeden haberdar olmak için e-bülten aboneliğini yaptırınız